top of page

Botulinum Toxin Ránckezelés

(Izom relaxáló kezelés)

Miért fontos a konzultáció?

Kezelés előtti konzultációra az Ön biztonsága és a legjobb lehetséges eredmény elérése céljából van szükség. Botulinum toxin izomrelaxáló kezelés előtti konzultáció során van lehetőség megbeszélni a kezelőorvossal, hogy mi az Ön elvárása a kezeléssel kapcsolatban, milyen problémán szeretne javítani, illetve, hogy az optimális eredményt pontosan milyen beavatkozással, hogyan lehet elérni.

 

A kezelőorvos megkérdezi Öntől az esetleges korábbi esztétikai és egyéb kezeléseit, betegségeit, szedett gyógyszereket, hogy van-e ismert allergiája. Tájékoztatást adunk a kezelés menetéről, az alkalmazott anyag(ok)ról, a várható eredményről, a hatáskezdetről (mikor fog javulást észrevenni), a hatás tartamáról (meddig észlelhető a kezelés eredménye), a lehetséges mellékhatásokról, felépülési időről, az esetleg szükséges érzéstelenítés módjáról és a beavatkozás pontos árával kapcsolatban.

 

A konzultáció során ezen kívül Önnek lehetősége van kérdéseit feltenni. A kezelőorvos fényképet készíthet a kiindulási állapot dokumentációja céljából, melyhez az ön beleegyezése szükséges. A kezelés szóbeli és írásbeli tájékoztatás, valamint a beleegyező nyilatkozat aláírását követően végezhető el. Ha nem egy időben történik meg a konzultáció és a kezelés, akkor a konzultáció végén egyeztethető a kezelés időpontja. Amennyiben a kezelés aznap történik, a kontroll vizsgálat időpontja is egyeztetésre kerül.

Jelentkezz a kezelésre!

Mit érdemes tudni a kezelésről?

Mimikai izmaink segítségével számtalan arckifejezésre vagyunk képesek. Ezek az izmok azonban eleinte ideiglenes, csak izom összehúzódáskor látható-, később azonban állandósuló ráncokat hoznak létre arcbőrünkön. Idősebb korban mimikai izmaink tónusa fokozódik, ez a mimikai ráncok elmélyüléséhez vezet. A kezelés során injekció segítségével az izmot ellazító hatású anyagot juttatunk bizonyos mimikai izmokba, mely ellazítja a dinamikus ráncokat okozó izmokat, így csökkentve a bőr ráncolódását.

A botulinum toxin ránckezelés azokat a ráncokat tudja csökkenteni, melyeket mimikai izmok működése hoz létre. A kezelés hatásának kezdete átlagosan 2-3 nappal a kezelést követően várható, de akár 24 órával a kezelést követően is megjelenhet. A maximális hatás általában 2 hét után várható. Sokan tartanak attól, hogy a kezelés eredményeképp mimikátlan, „lefagyott” lesz az arcuk, a hatás nem lesz természetes. A kezelés elvégezhető úgy is, hogy a hatás nagyon természetes legyen, az elvárásokat előre meg kell beszélni a kezelőorvossal. A kezelés hatása fokozatosan csökken néhány hónap után. A hatás elmúlásával nem lesz rosszabb a bőr állapota, mint a kezelés előtt, lassan visszatérnek a mimikai ráncok. Az alkalmazott anyaghoz hozzászokás nincs, ha nem ismételjük a kezelést, annak nincs hátrányos következménye azon kívül, hogy a ráncok újra megjelennek. Két hét elteltével (amikor a maximális hatás észlelhető) célszerű kontrollvizsgálatra menni, a kezelés eredményét megmutatni a kezelőorvosnak. Néhány esetben korrekció szükséges lehet, mely általában néhány szúrási pontba beadott injekcióból áll csak. A kezelés hatásának tartama – az izomtömegtől, alkalmazott terméktől és a dózistól függően 4-5 hónap, néha ennél hosszabb is lehet. A hatékonyság nem függ a korábbi kezelésektől, évekkel később is hasonló az első kezelésnél tapasztalttal. A következő kezelés legkorábban 3 hónap elteltével végezhető.

A páciensek hosszútávú elégedettségét számos klinikai vizsgálat igazolja, jellemző az életminőség javulása is. A páciensek természetes hatásról, kipihent megjelenésről, önbizalom növekedésről számolnak be, úgy érzik, fiatalabb lett a megjelenésük.

A botulinum toxin készítmények Magyarországon a glabella (szemöldökök közti terület, „mérges ráncok”), homlok és szemkörnyék ráncainak (szarkalábak) csökkentésére, illetve hónalji izzadás gátlására, valamint egyes betegségek kezelésére vannak törzskönyvezve. A fentieken kívül egyes pácienseknél más területek kezelése is szóba jöhet, az alsó arcfél kezelésével pl. ajakzug emelés, arckontúr javítása, nyak ráncainak kisimítása érhető el, de lehetőség van orrcsúcs-, vagy szemöldök emelésre, vagy a masseter izomba adott injekcióval fogcsikorgatás javítására is. Ránckezelés során az orvos a mimika megfigyelése mellett megtervezi a kezelést, meghatározza a szúrási pontokat és az alkalmazandó dózist.

 

A kezelőorvos általában megkéri a pácienst, hogy bizonyos arckifejezéseket mutasson, például nézzen mérgesen, vagy húzza fel a szemöldökét, így segítve a mimikai izmok működésének megfigyelését. A kezelendő területen a bőrt megtisztítjuk, az esetleges smink eltávolításra kerül, illetve fertőtlenítjük a területet. Ezt követően több pontba kerül beadásra az injekció a mimikai izmokba. A mezo- vagy mikro-botulinum toxin kezelés során nagyobb hígításban vagy nem keresztkötött hialuronsavval keverve alkalmazzuk a botulinum toxint, ilyenkor nem a mimikai izomzat működésének a gátlása, hanem a bőrminőség javítása a cél, a finom ráncok csökkentése, bőr feszesítés, faggyútermelés-, verejtékezés csökkentése és a pórusok méretének csökkentése. 

 

A botulinum toxin kezelés nagyon gyors, a kezelendő felülettől függően mindössze 5-20 percet vesz igénybe. Érzéstelenítés általában nem szükséges a kezeléshez.

 

Az injekció következtében előfordulhat (általában kicsi) bevérzés, mely lila, majd kékeszöld, végül sárga folt megjelenésével jár. A bevérzés 7-10 nap alatt tűnik el teljesen, a kezelés utáni napon már sminkkel eltakarható. Enyhe fájdalom előfordulhat a szúrási pontokban, valamint az izom működés csökkenése következtében enyhe ödéma is megjelenhet átmenetileg. Felépülési idővel nem kell számolni, a páciens a kezelés után visszatérhet szokásos elfoglaltságához. Fontos, hogy közvetlenül a kezelés után ne nyúljon az arcához, sminket a kezelés napján lehetőleg ne alkalmazzon. Kezelés után a kezelt terület erős vakarása, nyomkodása, arcmasszázs, kozmetikai nagy kezelés egy hétig, intenzív sport a páciens számára 1-2 napig kerülendő, erős hőhatást (szauna, gőzkabin) és az UV sugárzást (szolárium, napfény) 2 hétig kerülni kell. 

botulinumtoxin.jpeg

A kép csak illusztráció!

Hogyan készülj fel a kezelésre?

A botulinum toxin izom relaxáló kezelés különösebb előkészületet nem igényel. A beavatkozás utánra kb. egy hétig ne tervezzen kozmetikai nagykezelést, arcmasszázst, két hétig szoláriumozást, napozást, szaunázást és a beavatkozást követően 1-2 napig intenzív edzést, nagyobb fizikai megterheléssel járó elfoglaltságot. Mivel a kezelés után bevérzések (lila, kék foltok) előfordulhatnak, az időpont megválasztásakor érdemes figyelembe venni a tervezett társasági vagy online eseményeket.

Felépülés

! Kizáró tényezők !

A kezelendő bőrfelület gyulladása, fertőzése (például aktív herpesz) esetén a kezelés nem végezhető el az állapot gyógyulásáig. Amennyiben önnek komolyabb betegsége van, gyógyszert szed, terhes, vagy szoptat, erről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a kezelés előtt.

 

Terhesség, szoptatás és bizonyos (izomgyengeséggel, nyelés- vagy légzészavarral járó, vagy súlyos véralvadási zavart okozó) betegségek esetében a kezelés ellenjavallt. Ha már volt esztétikai kezelése, vagy tervez egyéb esztétikai beavatkozást a közeljövőben, ezt is beszélje meg a kezelőorvossal. Ha Önnek 3 hónapon belül azonos területen történt botulinum toxin kezelése és annak hatása még észlelhető, akkor nem javasolt a kezelést elvégezni. Bizonyos étrend kiegészítők, gyulladáscsökkentő, vagy véralvadást gátló gyógyszerek a bevérzések esélyét növelik.

Anchor 1
bottom of page